BRETANYA I L'EUROPA DELS POBLES.Aterrar a Nantes, serveix per donar-se compte immediatament de la nefasta del centralisme francès per destruir Bretanya i a la seva identitat. Nantes és la capital històrica de Bretanya, aquí està el palau dels seus Ducs per recordar-ho, però el centralisme francès ha volgut separar Nantes de la resta de Bretanya, creant per a això una regió artificial anomenada Loira.-Atlàntic amb aquesta única finalitat.

No ha estat només la divisió territorial el que ha fet servir França per acabar amb la identitat bretona, prohibició de la llengua, prohibició dels topònims, a més del sabut "sacrifici" de soldats al front durant la Primera Guerra Mundial, on bretons, corsos , bascos i catalans ocupaven sempre els llocs més perillosos de l'exèrcit francès, per cert soldats bretons que a la PGM no sabien parlar francès i difícilment entenien les ordres dels seus oficials. Però Bretanya resisteix, conscient i orgullosa del seu passat mil·lenari, de la seva identitat celta i de la seva germanor amb la resta de pobles cèltics, especialment amb Gal·les, amb qui comparteix himne nacional.

Bretanya s'enfronta avui als mateixos problemes que Catalunya, un Estat que la nega i que la vol "assimilar" i una immigració massiva que la destrueix demogràficament i que amenaça amb convertir-la en una societat islamitzada i despersonalitzada. Bretanya necessita les mateixes solucions que necessita Catalunya avui, un partit identitari, nacionalista i social, per això SOM Catalans va voler estar present al Congrés dels quals ja són els nostres amics i companys de lluita per sempre d’ ADSAV. Des d'aquí vull agrair el tracte rebut, i confirmar-los la nostra comuna lluita per la identitat i la llibertat dels nostres pobles.

SOM Catalans i ADSAV lluitem també per construir aquesta Europa de les 100 banderes de l'escriptor bretó Yann Fouéré, aquesta Europa de les identitats, perquè si entenem a Europa com una civilització mil·lenària, cadascuna de les seves manifestacions concretes, cadascun dels seus pobles també ho són i no es pot defensar la identitat d'Europa en abstracte sinó es defensa la identitat de cadascun dels seus  pobles en concret. Poble com el català i el bretó, una mica més agermanats des del congrés d’ ADSAV a la històrica i bellíssima ciutat bretona de Moncontour.

A wir galon!

Ester Gallego,
Presidenta de SOM Catalans.