27S: Estem parlant d'independència, oi?El 27 de setembre pot ser una gran oportunitat, si el poble català es mobilitza per exigir que així ho sigui, i no admet més trampes, enganys ni ambigüitats per part dels que pretenen liderar aquest procés sense demostrar la força ni la rotunditat per fer-ho.
A les poques hores que el president, Artur Mas, convoqués les eleccions -un fet per si res extraordinari i que no suposa cap victòria política- el conseller Felip Puig, deia que "cladrà un altre referèndum", sense que fins al moment hagi estat ni contestat ni desmentit per cap membre de la famosa llista "Junts pel si". Tampoc podem admetre que -com alguns han insinuat- el 27S sigui "per contar-nos" saber quants independentistes som? Ja no és hora de contar-nos, aquest moment ja ha passat.

Estem a menys de dos mesos d'unes eleccions que se'ns presenten com un plebiscit sobre la independència, i tots semblen haver obviat precisament la paraula "independència", fins i tot del seu eslògan electoral que ha quedat en un fluix "Junts pel Sí". En el discurs posterior a la signatura del decret de convocatòria electoral el mateix Mas, va desenterrar el ja caduc "dret a decidir", dret que Espanya ens ha negat i per tant no existeix. Ara ja no parlem de "dret a dir" ni que Espanya "negociï", no. Estem parlant d'independència no? Perquè si no és així, han de dir-ho clarament. 

En cap "país normal" als quals ens agradaria semblar-nos, ningú vota a una llista sense saber clarament el programa que es vol aplicar. I això és el que ha d'explicar els Mas-Romeva-Forcadell-Casals ara mateix: si aquestes eleccions són per la independència (no per a nous referèndums, ni de bon tros per explicar) i sobretot com volen  aconseguir aquesta independència, l'endemà que Espanya (que sí que ha anunciat clarament què farà) declarar il·legal la primera mesura de "desconnexió" (el nou eufemisme), ¿què faran? Han de dir-ho, amb claredat i amb valentia.

El poble català no pot acontentar-se amb "estar convocats", perquè "estar convocats"  no és absolutament res, el poble català ha de mobilitzar-se i exigir valentia i claredat, perquè només nosaltres podrem així convertir el 27S realment en plebiscitari. Plebiscitari sobre la independència, és clar.

 Ester Gallego.
Presidenta de SOM Catalans.