Artur Mas ha de parlar clar.És difícil d'acceptar que, a tan sols dos mesos d'una data tan crucial com és el proper 9 de novembre, els catalans encara no sapiguem si anem a votar o no. Si volem construir un "país normal", el primer que hem de fer és exigir serietat, fermesa i claredat als que pretenen ser els nostres dirigents.

Però, cal ser clars i dir que l'ambigüitat de Mas no és tal, la seva posició és clara i declarada en repetides ocasions: Mas convocarà la consulta, però no la mantindrà si l'Estat espanyol, a través de qualsevol dels seus instruments - en aquest cas el TC, la prohibeix. Això és el que ha dit, i ho ha dit clarament, encara que molta gent pretengui fer que no ho ha sentit.

La gravetat del cas és que la reacció espanyola és cosa sabuda des del principi del procés, per tant és una greu irresponsabilitat de Mas no haver previst la manera de trencar aquest bloc espanyol, és a dir haver plantejat un procés d'independència sense estratègia i sense assumir com seguir endavant en el moment clau de la confrontació entre la legalitat espanyola i la voluntat catalana. Perquè, i no cal repetir-ho, dins de la legalitat espanyola no hi ha ni independència de referèndum, així que si Mas insisteix i repeteix que el respectarà aquesta legalitat, ha començat un procés que ell mateix admet inviable des del moment del seu inici .

Ara es demana de nou a la societat catalana que es mobilitzi per donar suport a una consulta no vinculant -això és el màxim del que parla CiU- que ni tan sols mantindran quan el TC espanyol ho negui. Però serà aquesta mateixa societat civil catalana la que passarà comptes si el proper 9 de novembre, ni Mas ni CiU -després de totes aquestes demostracions populars- no siguin capaços de complir la seva promesa que es votaria "sí o sí".

El 2012 un milió de catalans vam sortir als carrers de Barcelona de forma espontània a reclamar la independència del nostre país. Artur Mas ha declarat diverses vegades que el seu paper era "canalitzar políticament aquest sentiment"; ara la pregunta és saber cap a on exactament el vol canalitzar: de moment l'ha deixat encallat davant d'una consulta no vinculant que molt possiblement, ni tan sols se celebrarà.

Ester Gallego
Portaveu de SOM Catalans.